The Shieling
Stirlingshire

Internal rearrangement and extension to a historic cottage in a beautiful rural village.

 

The vision

Having recently bought this charming old cottage in the heart of Fintry’s conservation area, our clients’ initial aspiration was to create a glass box pointing at the view: the Campsie Fells.

Together, we decided on a warmer solution to building in rural Scotland. We looked at the roof as a piece of Origami, with a glass clerestory below – protecting those views the homeowners were keen to elevate

The conclusion

Early liaison with Stirling Council Planning Department led us to a proposal that preserved elements defining the conservation area, like the white harling, slate roof and black windows. To the rear of the property, the language changed to take advantage of the views – with sliding glazing and a triangular clerestory below a folding roof. 

We adjusted the layout of the cottage internally, relocating the kitchen into the former extension so it had a relationship with the garden and new sunken terrace. 

The clients wanted inherent warmth throughout the inside, so birch ply was used for the ceiling and as pieces of built-in furniture. The robust slate floor runs from the inside to the terrace – making the outside space feel like part of the home.

The results

The team

Structural Engineer:
Main Contractor:
Green Olive
Professional Photography:
: